Eğitimin Amacı
Objektif testler isminden de anlaşılacağı üzere uygulayıcının teste müdahalesi azami sınırlı olmasıdır. Uygulayıcı test sonuçlarını değerlendirilirken öznel yargılardan çok nesnel yargılar ön planda tutar. Testte sorulan soruların sorulma tekniği, cevapların değerlendirme kriterleri belli olan testlerdir. Sertifika sahibi uygulayıcılar test sorularına verilen cevapları, yaklaşık cevaplara verilen yaklaşık puanlama yöntemine titizlikle yaklaşmayı öğrenirler. Bu testler geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılan bilimsel testlerdir.
Çocuk ya da yetişkinleri, geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış standartlar testlerle bilimsel olarak değerlendirmek amaçlanır. Çocuk ya da yetişkinin zeka, kişilik , dikkat ve algıları gözlemlenebilir. Çocuklarda gelişim haftalık olarak takip edilebilir. Bu testlerle kursiyerlere çocuk ya da yetişkin danışanların psikolojik değerlendirmelerini yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırması amaçlamaktadır. Kursiyerler testlerin hangi amaçla, kaç yaş aralığına nasıl uygulandığı, uygulamadaki materyallerin ne olduğu, puanlaması, değerlendirilmesi, raporlaması konularında eğitim alırlar.
DEVLET ÜNİVERSİTESİ ONAYLI SERTİFİKA VERİLECEKTİR
SERTİFİKA ÖZELLİKLERİ
Sertifikayı Veren: “Devlet Üniversitesi” tarafından Onaylı
Sertifika Geçerlilik: Süresiz,ömür boyu.
Sertifika Türü:Uzmanlık
Sınav:Online sınav(Sınavda başarısız olanlar hiçbir ücret ödemeden tekrar sınava girebilirler)
Sertifika İşlevi:MEB’de 1-12. sınıflara kadar “EGZERSİZ” çalışması yapılabilir.
Hayat Boyu Öğrenme kapsamında EGZERSİZ çalışması.
Tüm Özel kurumlarda EGZERSİZ.
Özel Okul vb. kurumlarda “EĞİTİCİ” Olarak görev yapılabilir.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
– Benton Görsel Bellek Testi 1-2
Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilen dikkat ve algı testidir. Bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verir. Dikkat derecesini, gelişimini, sürdürme becerilerini değerlendirir.
– Peabady Resim Kelime Testi 1-2-3-4
Peabady Resim-Kelime Eşleştirme Testi: Çocukların alıcı dil yaşını tespit ederek klinik bir değerlendirme yapar. Konuşma gecikmesi veya güçlüğünün belirlenmesinde yol gösterme niteliğine sahiptir.
– Bender Gestalt 1-2-3-4
Bender Gestalt Testi 5-11 yaş aralığına uygulanmaktadır. Çocuklarda görsel motor işlev gelişimini gösterir. Çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.
– Cattell 2A 1-2
Catell 2a Zeka Testi 7-14 yaş arası çocukların entelektüel yapı ve gelişimleri hakkında ölçme ve değerlendirme yapılan zeka testidir. Zekanın soyut alandaki işlevini ölçer.
– Cattell 3A 1-2
Cattell 3A Zeka Testi: 14 yaş üstü bireylere, bireysel ya da grup olarak uygulanabilen, kültürden bağımsız bir zeka testidir. Üniversite öğrencileri ve üniversite mezunu olan bireylerin entelektüel yapı ve gelişimleri hakkında ölçme ve değerlendirme yapmaktır.
– Ankara Tarama Gelişim Envanteri 1-2-3
Ankara Gelişim Envanteri (AGTE): 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini ve becerilerini değerlendirmek amaçlanmaktadır. Dil bilişsel gelişim, ince motor gelişimi, kaba motor gelişimi ve sosyal beceri / özbakım gelişimi olarak 4 alt alanda incelenmektedir. Bu test anne baba veya çocukla daha çok vakit geçiren kişiler tarafından doldurulmakta ve test sonuçlarına göre çocuğun gelişiminin normal olup olmadığı değerlendirilmektedir.
– Porteus Labirentleri
Porteus Labirenti: 7-15 yaş arası çocukların entelektüel işlevsellik düzeylerini, pratik analitik düşünebilme becerilerini değerlendiren zekanın performans kısmını ölçen bir testtir. kolaydan zora doğru 13 adet labirentten oluşmaktadır.
– Frostig 1-2
Frostig Görsel Algı Testi: Çocukların görsel algılarını değerlendiren bir algı testidir. 5,5-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir olgunluk testidir. Bu test, göz-motor koordinasyon, şekil-zemin algısı, şekil sabitliği, mekanla konumun algılanması, mekan ilişkilerinin algılanması olmak üzere beş alt alanda incelenmektedir.
– Good Enaugh
Good Enough Harris İnsan Resmi Çizme Testi: Çocuğun entelektüel işlevselliği ve kapasitesi değerlendirmek amaçlanmaktadır. 3-15 yaş arasındaki çocuklara çizdirilen bir insan resmi üzerinden, resmin nitelikleri ile çocuğun yaşına uygun entelektüel kapasitesi değerlendirilir.
– Gessell Testi
Gessell Testi: 1-7 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Test sonucuna dayanarak çocuğun zeka düzeyi ve gelişim yaşı hesaplanır. Çocuklarda ince motor beceri, görsel algı, görsel hafıza ve el göz koordinasyonu değerlendirilerek çocukların gelişimi yaşına uygunluğu ölçülür.
– Metropolitan 1-2
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Okula yeni başlayacak çocukların sınıf talimatlarını anlamaya hazır olmalarını sağlayacak özellikleri ölçmek üzere hazırlanmıştır. Test çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında incelemek için kullanılmaktadır. 5,6-6 yaş çocuklarına uygulanmaktadır.
KİMLER KATILABİLİR?
Doktorlar,
Psikologlar,
Psikolojik danışmanlar,
Sosyal hizmet uzmanları,
Çocuk gelişimi öğretmenleri,
Okul öncesi öğretmenleri
Rehber öğretmenler
Aile danışmanları
Sosyologlar,
Felsefeciler,
Sınıf öğretmenleri,
Hemşireler,
Ebeler,
PDR,
Çocuk Gelişimi, Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık bölümünde lisans & lisansüstü üniversite öğrencileri
Psikoloji Lisans ve yüksek lisans mezunları, bu alanda çalışanlar, bu bölümlerin son sınıf öğrencileri,
Sağlık çalışanları ve bu branşlar da eğitimine devam eden lisans & lisansüstü üniversite öğrencileri çalışmaya katılabilirler.
SERTİFİKASYON SÜRECİ
– Kursiyerin, sertifikaya hak kazanabilmesi için eğitim sonunda yapılacak sınavdan en az 50 puan alması gerekir.
– Sertifika sınavı yine internet ortamında uzaktan eğitim sistemi üzerinden yapılır.
– Sınavda başarısız olan kursiyerlere ücretsiz sınav hakkı verilmektedir.
– Kursiyer sınavını 15 gün içerisinde vermelidir.
– Sınav bittikten sonra kursiyerin sertifikası hazırlanır ve başvuru esnasında belirttiği adrese 7 iş günü içerisinde kargo ile gönderilir.
Gönderilecek sertifika bir katılım belgesi değildir; Devlet Üniversitesi onaylı X saatlik eğitmenlik başarı sertifikasıdır (Dernek Onaylı sertifikaların Resmi kurumlarda geçerliliği yoktur).